Waarom krijgt een orkaan een naam?

Namen voor orkanen worden niet voor niets gegeven. Het is makkelijker om de mensen via de media te waarschuwen tijdens gevaarlijke orkaansituaties. Er kan snel en duidelijk gecommuniceerd worden over de situatie. De namen van orkanen in het Caribisch gebied zijn daarom vaak kort en krachtig, zodat iedereen weet waar het over gaat. Te lange en moeilijke namen zouden verwarring bij de bevolking kunnen veroorzaken.

WMO

Het bepalen van namen voor nieuwe orkanen doet de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Een storm krijgt vanaf een windkracht 8 een naam toegekend. De WMO heeft lijsten waarop bij iedere letter van het alfabet 6 namen staan. De eerste orkaan van het seizoen krijgt een naam met de letter 'A', zoals Andrew of Alex bijvoorbeeld. De volgende orkaan krijgt dan een naam die begint met de letter 'B', enzovoort. uitzonderingen van beginletters zijn 'U', 'Q', 'X', 'Y' en 'Z'. Na een mannennaam volgt altijd een vrouwennaam. Bijvoorbeeld de eerste orkaan wordt Anna genoemd en de tweede orkaan Barry. Namen worden om de 6 jaar gerecycled. Er wordt weer van voren af aan begonnen met de naamgeving. Er zouden weer namen gebruikt kunnen worden die al eerder bij een orkaan zijn gebruikt. 

Uitzonderingen

Niet alle orkaannamen worden gerecycled. Sinds 1953 is de namenlijst in gebruik. In de loop der jaren zijn er in totaal 67 namen vervangen. Van orkanen die veel schade hebben aangebracht of veel slachtoffers hebben veroorzaakt wordt de naam van de lijst geschrapt. Zo zijn de orkanen met de namen Katrina, Dennis, Rita, Stan en Wilma van de lijst gehaald. Deze 5 namen zullen dus niet meer terugkeren op de lijst met potentiële namen die elke 6 jaar wordt gebruikt. De vervangende namen zijn Katia, Don, Rina, Sean en Whitney.